Какво ли не направих за три мандата в община Лъки!? Да,

...
Какво ли не направих за три мандата в община Лъки!? Да,
Коментари Харесай

Кметът на Лъки: И дискотека ще направя, само младите да оста...

Какво ли не направих за три мандата в община Лъки!? Да, нямаме театри и кина като в огромния град, само че имаме Младежки дом, занимания по танци, в случай че би трябвало и дискотека ще направя, единствено младите да стоят тук. 

Това съобщи кметът на община Лъки инж. Валентин Симеонов, откакто излязоха данните от последното статистическо броене. То сложи общината в графата с негативен приръст на популацията - минус 23,5 %, което значи, че жителите му са се стопили с близо една четвърт от последното броене през 2011 година



Поминъкът на хората от дребната планинска община се свързва главно с рудодобива и трикотажната индустрия, както и с горското стопанство. Лъки бе сложено на 14-о място в страната по стандарт на живот, само че данните от последното броене сочат, че е изгубило близо 682 души. През 2011 година на територията на град Лъки и селата в близост са живели 2902 души, а през 2021 г.  - те са 2220 души.  

За една година 50-60 индивида напущат общината и се насочат към огромните градове - Асеновград и Пловдив. Обясняват, че там има повече благоприятни условия за работа и по-добри заплати, а и повече занимания, споделя Симеонов. И изброява какъв брой неща е направил през трите си мандата в опит да задържи младите. Едното от тях е поддържането на учебни заведения с паралелка от 7 души. Причината е, че най-често младите събират багажа и се насочат към огромния град, откакто детето приключи 7. клас.

Според Симеонов не липсва обаче и противоположната наклонност - външни хора да се заселват в общината. Родените тук не харесват родното си място, а съгласно външните, тук е приказка. Много къщи се продават по селата, едно от най-желаните е Белица, споделя Симеонов.

Кметът на община Лъки позволява, че застаряващото население и високата смъртност, изключително по време на коронавирус пандемията, също са изиграли роля за негативния приръст. На второ място в региона по негативен приръст се подреждат Хисаря, следвана от Първомай. През 2011 година популацията му е било 25 883 души, а 10 години по-късно то е 21 807 души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР